Inspiratie

DE GOUDEN WEKEN

De Gouden Weken zijn een bijzondere periode op de school, waarin we vol enthousiasme het nieuwe schooljaar starten. Het is een tijd van kennismaking en verbinding, zowel tussen leraren en leerlingen als tussen medeleerlingen onderling. Tijdens deze weken leggen we de basis voor een positieve en respectvolle leeromgeving, waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt. Samen werken we aan een sfeer van vertrouwen en samenwerking, waarin ieders unieke talenten kunnen bloeien.

De Gouden Weken in het secundair onderwijs zijn een cruciale periode aan het begin van het schooljaar, gericht op het welzijn van de leerlingen. Deze weken bieden de gelegenheid om een positieve en inclusieve klasomgeving te creëren, waarin leerlingen zich gewaardeerd en betrokken voelen. Met activiteiten die samenwerking bevorderen, individuele gesprekken en het bespreken van verwachtingen, leggen ze een fundament van vertrouwen en respect. Dit draagt bij aan een succesvol schooljaar waarin leerlingen zich emotioneel ondersteund voelen en optimaal kunnen leren en groeien.

De kerngroep gedrag zal komend schooljaar druk bezig zijn met het uitwerken van boeiende groepsactiviteiten die de verbondenheid kan versterken.Hun inzet en creativiteit beloven een geweldige ervaring te worden voor alle leerlingen. Jullie kunnen vanaf het schooljaar 2024-2025 hierover meer te weten komen.

 

Kleuter - Spinnenweb
Kleuter - Spinnenweb
Lees verder
Laat de kinderen in een kring zitten of staan en pak een grote bol wol. Start bij een kind en geef dit kind een stuk van de bol wol. Laat het kind iets over zichzelf vertellen. Dit kan in een van de eerste dagen ook de naam van het kind zijn. Vertel de kinderen dat ze hun stukje wol niet los mogen maken. Loop vervolgens naar een ander kind en geef ook dit kind weer een stuk wol. Zorg dat het touw altijd op spanning staat. Loop van de ene leerling naar de andere, steek de kring over en maak zo een spinnenweb. Zorg dat elk kind zijn stukje touw vasthoudt. Samen vorm je een spinnenweb. Aan het einde kun je de kinderen laten zien dat de groep een geheel is en dat je samen het spinnenweb van de klas vormt.
Kleuters - Draak Dries
Kleuters - Draak Dries
Lees verder
Het boek Draak Dries gaat over de drakenschool. De draken moeten van alles leren en als ze dat goed doen, verdienen ze een gouden ster. Dit boek gaat dus over goud én over school. Leuk voor de eerste weken van het schooljaar!
Kleuters - De gouden sterren
Kleuters - De gouden sterren
Lees verder
Teken sterren op goud papier of Engels karton. De kinderen knippen of prikken de sterren uit en tekenen er hierna zichzelf op. Hang de sterren op en zet er een spreuk bij zoals:“ We maken er een schitterend schooljaar van!”“De gouden sterren stralen!”
Lager - Lachen is verboden
Lager - Lachen is verboden
Lees verder
Vorm tweetallen. De kinderen gaan tegenover elkaar staan. Het ene kind trekt gekke bekken of gekke bewegingen en het andere kind probeert zijn gezicht neutraal te houden. Hij mag niet lachen! Lukt het om dit kind toch aan het lachen te krijgen, wissel dan van rol.Observeer de kinderen en laat iemand die iets heel grappigs doet dit voor de klas doen. Krijg samen de slappe lach!
Lager - Samen naar de overkant
Lager - Samen naar de overkant
Lees verder
Ga samen op een laken staan. Tel af en spring tegelijkertijd omhoog. Verplaats het laken een stukje. Tel weer af en spring. De groep probeert zich op deze manier naar de overkant te verplaatsen.
Lager - Bingo
Lager - Bingo
Lees verder
Maak foto’s van voorwerpen in en buiten het lokaal. Maak een bingokaart van deze foto’s. Laat de kinderen tweetallen vormen, liefst met een kind dat ze nog niet goed kennen. Elk tweetal krijgt een bingokaart en gaat naar de voorwerpen op zoek. Als ze iets vinden, roepen ze ‘bingo!’ en kruisen het af op de kaart. Als ze alles gevonden hebben, gaan ze in de kring zitten. Lukt het iedereen om de hele kaart vol te krijgen? Bespreek in de kring wat de kinderen waar gevonden hebben en hoe het samenwerken ging.
Previous
Next

GROEIMINDSET

De leerkuil is een concept dat verwijst naar het proces van leren en groeien door uitdagingen en tegenslagen. Het begint met het besef dat leren soms moeilijk kan zijn en dat fouten maken een natuurlijk onderdeel is van het leerproces. Een groeimindset is essentieel in de leerkuil, omdat het de overtuiging omarmt dat inspanning en doorzettingsvermogen leiden tot groei en verbetering. Mensen met een groeimindset zien obstakels als kansen om te leren en te groeien, zo blijven ze ook gemotiveerd, zelfs als het moeilijk wordt. Uiteindelijk helpt de leerkuil, in combinatie met een groeimindset individuen om hun potentieel te maximaliseren, maar ook hun successen te behalen in verschillende aspecten van het leven.

Een groeimindset kan je niet van de ene op de andere dag bereiken. Dit vergt zowel van jou als leerkracht/school een verandering als van de leerlingen.
Hieronder vinden jullie enkele tips.

TIP 1 - LEG DE NADRUK OP HET PROCES

Probeer je aandacht te richten op het proces dat de leerling heeft doorlopen. Benadruk het doorzettingsvermogen, de aanpak van het kind en zijn inspanningen. Vraag aan de leerlingen regelmatig wat het tijdens het leerproces heeft ontdekt en laat hem of haar vertellen hoe hij/zij dit bereikt heeft.

Dit is mogelijk via de leerkuil.

De leerkuil is een tool die zichtbaar maakt hoe leren met een uitdaging verloopt. Het geeft metaforisch de verschillende fasen van leren weer. Door leerlingen uit te nodigen in de leerkuil te stappen, daag je ze uit om tot diep leren te komen. Dit met als doel het ontwikkelen van betekenisvolle blijvende inzichten.

 

TIP 2 - PRIORITEIT GEVEN AAN LEREN

Laat zien hoe belangrijk het is om altijd te blijven leren en deel je eigen leerervaringen. Geef de leerlingen kansen om nieuwe dingen te ontdekken zonder de verwachting dat het meteen de beste hierin moeten zijn. Help de leerlingen bij het identificeren van hun talenten en bied ondersteuning bij het aanleren ervan.

 

TIP 3 - FOUTEN MAKEN MAG

Laat je eigen fouten zien en de lessen die je ervan hebt geleerd. Moedig de leerlingen aan om fouten te maken, zonder alle hindernissen weg te nemen. Help de leerlingen om van fouten te leren. Onderzoek samen welke fouten bekende helden (sporters, popsterren, enz.) in de carrière hebben gemaakt en hoe ze daar sterker van zijn geworden. Als ze een fout maken kan je via de fouten thermometer hun laten aangeven hoe erg ze deze fout vonden en hierover reflecteren.

 

TIP 4 - WAARDEER DE INZET

Moedig de leerlingen aan om de waarde van inspanning te begrijpen, niet om te kijken naar andere kinderen en leerlingen. Prijs hard werken en oefenen: ‘Met toewijding zul je zien dat je vooruitgang boekt, zoals met rekenen”. Zorg ervoor dat het kind voldoende succeservaringen krijgt, zodat dagelijkse inspanning tot vooruitgang leidt. Deel je eigen inspanningen en successen als een groeimindset voorbeeld.

 

TIP 5 - INTRODUCEER HET OP EEN SPEELSE MANIER

Vertel de leerlingen op een eenvoudige manier over de vaste en groeimindset.
Fixie en Growie zijn twee denkwijzen die je mindset beschrijven.
Fixie staat voor een vaste mindset, waarin je gelooft dat eigenschappen en vaardigheden vastliggen.
Growie vertegenwoordigt een groeimindset, waarbij je gelooft dat je jezelf kunt ontwikkelen door inspanning en leren. Het is belangrijk om jezelf aan te moedigen om meer als een Growie te denken, omdat dit je helpt om uitdagingen aan te gaan en te groeien. Fixie kan je beperken, terwijl Growie je de ruimte geeft om je volledige potentieel te bereiken. Dus, kies voor Growie en blijf mindset.