Leren leren en de relatie met executieve functies

Executieve functies zijn de bouwstenen van leren leren

Executieve functies zijn de cognitieve vaardigheden die ons in staat stellen om complexe taken uit te voeren en doelen te bereiken. Hieronder staan vaardigheden die nodig zijn om tot leren te komen en wat deze betekenen.

Praktische tips

12

Stimuleer actief leren

Moedig leerlingen aan om actief deel te nemen aan het leerproces door notities te maken, vragen te stellen en discussies te voeren.

Samenvatten
Gebruik hiervoor verschillende methodieken zoals mindmap, cornelle-samenvatting, flashcards. Moedig ze ook aan om dit actief te gebruiken. Dit helpt niet alleen bij het vastleggen van belangrijke leerstof, maar dit stimuleert ook het verwerken van informatie.Oefen dit samen in de klas, gebruik hiervoor een onderwerp die ze op dat moment moeten studeren. Eventueel kan je hen aanmoedigen door dit te laten gebruiken op een toets.
Vragen stellen
Aanmoedigen om tijdens of na de les vragen stellen. Het stellen van vragen bevordert het kritisch nadenken en verhoogt de betrokkenheid.Tip! Vraag niet: hebben jullie vragen? WEL ! Welke vragen hebben jullie?Of verplicht hen om minstens 3 vragen te stellen (dit kan je later gebruiken als herhaling)
Vorige slide
Volgende slide

Gebruik organisatorische hulpmiddelen: 

Introduceer planners, apps of andere hulpmiddelen om taken te plannen en te organiseren. 

17

Stimuleer zelfreflectie

Moedig leerlingen aan om regelmatig hun eigen leerproces te evalueren en doelen bij te stellen.

Ondersteun emotieregulatie

Bied een ondersteunende omgeving aan waarin leerlingen emoties kunnen uiten en strategieën kunnen ontwikkelen om met stress om te gaan. 

9
Taakwaarde
Laat leerlingen nadenken over de taakwaarde. Waarom studeren we dit vak? Waarom is er huiswerk? Waarom is dit nuttig voor nu maar ook voor later?Laat de kinderen hier ook zelf over nadenken.
Ontspanningsoefeningen
Introduceer verschillende ontspanningstechnieken die kunnen helpen om stress te reduceren. Dit kan helpen om te leren omgaan met studiegerelateerde stress. Dit kunnen ademhalingsoefeningen zijn, meditatie, yoga of een fysieke activiteit. Laat leerlingen zelf experimenteren met mogelijk manieren.
Vorige slide
Volgende slide