Voorleessoftware

In de dynamische wereld van het onderwijs is het van cruciaal belang om innovatieve technologieën te omarmen die de leerervaring van studenten verbeteren en tegelijkertijd docenten ondersteunen bij hun lesgeven. Voorleessoftware is een van die technologieën die een aanzienlijke impact kan hebben op het leerproces.

Voordelen

Welke voorleessoftware zijn er?

Sprint

Het biedt verschillende functies zoals tekst-naar-spraak, spellingcontrole, woordvoorspelling en visuele ondersteuning om het lees- en schrijfproces te vergemakkelijken. Met SprintPlus kunnen gebruikers geschreven tekst laten voorlezen, spellingfouten identificeren en corrigeren, en krijgen ze ondersteuning bij het vinden van de juiste woorden tijdens het schrijven.
                                            Het kan zowel online als offline worden gebruikt.

Alinea suite

Dit pakket kun je online en offline gebruiken. In de
Windows-app krijgen je leerlingen lees- en schrijfhulp in
pdf-bestanden en alle Office-toepassingen. Het programma
heeft een krachtige woordvoorspeller en spellingcontrole
in verschillende talen zoals Nederlands, Frans, Engels en
Duits. In de iOS-app kunnen ze teksten fotograferen en laten
voorlezen.

Alinea online

                                            De naam zegt het al: dat onderdeel kun je alleen online
gebruiken, als browserextensie en als webapp die je aan de
cloud kunt koppelen. In de webapp kunnen je leerlingen
onder andere tekenen, schrijven, dicteren en teksten laten
samenvatten en voorlezen. Met de browserextensie kunnen ze dezelfde functionaliteiten op websites gebruiken.

IntoWords

IntoWords is gebruiksvriendelijke voorleessoftware die
compatibel is met verschillende soorten toestellen en besturingssystemen. IntoWords helpt je leerlingen om teksten te lezen en te schrijven. Ze kunnen Word-documenten, pdfbestanden en e-mails laten voorlezen, net als teksten op het internet. Tijdens het schrijven helpt IntoWords je leerlingen door moeilijke woorden te vinden en meteen voor te lezen wat ze hebben ingetypt.

 

Kurzweil 3000

Met Kurzweil 3000 kun je met een geïnstalleerde versie en een online versie werken. De software staat garant voor hoogwaardige tekstherkenning van lesmateriaal dat nog niet digitaal beschikbaar is en leest met een natuurlijke stem voor. Omdat je de gebruiksomgeving kunt aanpassen aan de voorkeuren van je leerlingen, kunnen ze op hun eigen niveau leren.

PDF Exhange Editor

PDF Exchange Editor is in de eerste plaats een softwaretool voor het bekijken en bewerken van PDF-documenten, maar het biedt ook voorleesfuncties. Met deze functie kunnen gebruikers geschreven tekst in PDF-bestanden laten voorlezen met behulp van tekst-naar-spraaktechnologie. Dit stelt mensen met leesproblemen in staat om de inhoud van PDF-documenten te beluisteren in plaats van ze te lezen. Dit kan bijdragen aan een betere toegankelijkheid van informatie en het vergemakkelijken van het begrip van de inhoud voor gebruikers met verschillende leesvaardigheden.

 

Voor nog meer informatie

Toepassingen in de klas

Begrijpend lezen
Leerlingen kunnen voorleessoftware gebruiken om teksten voor te laten lezen, waardoor ze de inhoud beter begrijpen en verbanden kunnen leggen tussen verschillende delen van de tekst.
Uitspraak vreemde taal
Voorleessoftware kan worden gebruikt om teksten in een vreemde taal voor te lezen, waardoor leerlingen hun uitspraak en begrip van de taal kunnen verbeteren.
Examenvragen
Voorleessoftware kan worden gebruikt om examenvragen voor te lezen, waardoor leerlingen met leesmoeilijkheden toegang hebben tot de vragen zonder afhankelijk te zijn van hulp van anderen.
Presentaties
Bij het voorbereiden van presentaties kunnen leerlingen voorleessoftware gebruiken om hun eigen tekst te laten voorlezen en te controleren op duidelijkheid en coherentie
Spelling
Leerlingen kunnen voorleessoftware gebruiken om de spelling en uitspraak van moeilijke woorden te controleren en te oefenen.
Zelfreflectie
Leerlingen kunnen voorleessoftware gebruiken om hun eigen werk voor te laten lezen, waardoor ze zelfreflectie kunnen bevorderen en hun eigen schrijf- en leesvaardigheden kunnen evalueren.
Feedback en beoordeling
Leerkrachten kunnen voorleessoftware gebruiken om feedback op opdrachten voor te laten lezen, waardoor ze snel en efficiënt feedback kunnen geven aan leerlingen.
Vorige slide
Volgende slide

Toepassingen thuis

Voorbereiden op toetsen
Leerlingen kunnen voorleessoftware gebruiken om lesmateriaal voor te bereiden voor toetsen en examens door teksten te laten voorlezen en de inhoud te begrijpen zonder dat ze hoeven te lezen.
Uitspraak vreemde taal
Voorleessoftware kan worden gebruikt om teksten in een vreemde taal voor te lezen, waardoor leerlingen hun uitspraak en begrip van de taal kunnen verbeteren.
Presentaties
Bij het voorbereiden van presentaties kunnen leerlingen voorleessoftware gebruiken om hun eigen tekst te laten voorlezen en te controleren op duidelijkheid en coherentie
Huiswerk
Leerlingen kunnen van thuis uit, hun huiswerk maken op de computer.
Samenvattingen
Leerlingen kunnen voorleessoftware gebruiken om lange teksten of artikelen samen te vatten door de belangrijkste punten te identificeren terwijl de tekst wordt voorgelezen
Lezen van boeken
Gebruik voorleessoftware om boeken voor te laten lezen, waardoor je toegang hebt tot een breed scala aan literatuur en verhalen.
Luisteren naar nieuws en artikels
Laat nieuwsartikelen en online inhoud voorlezen met voorleessoftware om op de hoogte te blijven van actuele gebeurtenissen en interessante onderwerpen.
Vorige slide
Volgende slide