Wij geloven in leren op maat. Op deze pagina vind je een overzicht van onze events, workshops en vormingstrajecten die we aanbieden voor scholen en onderwijsprofessionals. We spelen flexibel in op noden van het werkveld met thema’s die variëren van pedagogisch-didactische inzichten tot teamontwikkeling en leerbeleid.
Daarnaast vind je hier ook meer info over Ondersteun de Ondersteuners: onze werking specifiek gericht op ondersteuning voor inhoudelijke vragen of specifieke trajectbehoeften. Samen bouwen we aan krachtiger onderwijs.
Workshop ADHD (lager onderwijs)
Een combinatie van fijne interactieve momenten en theorie. Tijdens de inleefsessies kan je aan de hand van concrete opdrachten ervaren wat leerlingen met ADHD dagdagelijks beleven op school. We gaan reflecteren op een theoretisch onderbouwde manier. Ook nemen we jullie mee door onze materialenbank en maken we jullie warm voor een eventuele verdere verdieping.
Taal en leren: Woordenschatdidactiek (4takt)
Manier om woordenschat uit te breiden en tot verankering van woordenschat te komen.
De viertakt van woordenschatdidactiek bestaat uit vier stappen: voorbewerken, semantiseren, consolideren en controleren. Bij voorbewerken maak je leerlingen nieuwsgierig en activeer je voorkennis. Tijdens semantiseren leg je de betekenis van nieuwe woorden uit, bijvoorbeeld met plaatjes of context. In de fase van consolideren oefenen leerlingen de woorden actief en bij controleren toets je of ze de woorden begrepen en onthouden hebben.
Taal en leren: Wat als leren niet vanzelfsprekend is?
Binnen deze module ervaren jullie aan den lijve welke hindernissen leerlingen met leerstoornissen moeten nemen in hun leerproces. We starten met een belevingscircuit. Nadien schetsen we wat een leerstoornis juist inhoudt en welke onderwijsbehoeften deze leerlingen hebben. Jullie krijgen concrete tools mee om in de eigen klaspraktijk te gaan toepassen. Samen bekijken we hoe we dit implementeren op de klasvloer.
Taal en leren: Als taal niet vanzelfsprekend is (TOS)
Binnen deze module ervaren jullie aan den lijve welke hindernissen leerlingen met taalstoornissen moeten nemen in hun leerproces. We starten met een belevingscircuit. Nadien schetsen we wat een taalstoornis juist inhoudt en welke onderwijsbehoeften deze leerlingen hebben. We bespreken ook het verschil met meertaligheid maar gaan ook in op de noden van deze leerlingen. Jullie krijgen concrete tools mee om in de eigen klaspraktijk te gaan toepassen. Samen bekijken we hoe we dit implementeren op de klasvloer.
Taal en leren: Als begrijpend lezen niet vanzelfsprekend is
Binnen deze module gaan we dieper in op de hoe, wat en waarom van begrijpend lezen. We gaan hierbij aan de slag met de 5 didactische sleutels voor begrijpend lezen. We maken de koppeling tussen de leerplandoelen en een effectieve implementatie van tools op de klasvloer. We kijken ook hoe we vanuit neurowetenschappelijk oogpunt de lijn kunnen doortrekken naar leerstrategieën.
Ondersteun de ondersteuner
Als ondersteuner of leerkracht heb je veel kennis in huis, maar soms is er specialistische expertise nodig. Of het nu gaat om het afnemen van een sensorisch profiel, uitleg rond autisme of implementatie van een methodiek, een "Ondersteun de Ondersteuner" kan jou helpen met precies die expertise. Benieuwd hoe deze experts jouw werk kunnen verlichten en je leerlingen nog beter kunnen ondersteunen? Lees verder en ontdek hoe je gemakkelijk hulp kunt inschakelen!
Motoriek: Van groot motorische vaardigheden naar fijn motorische vaardigheden: wat als dit niet vanzelf gaat?
Deze collegagroep bestaat uit 3 fases, verspreid over een samen af te spreken termijn:
De inhoud van de theoretische sessie zal doorgaan op jouw school en legt de link tussen bewegen en leren. Ook staan we stil bij ontwikkelingsstoornissen.
Vervolgens verdiep je je in een zelf aangebrachte actuele casus samen met de ondersteuner en ga je aan de slag met een aantal praktische tips & tricks.
Tot slot delen we jullie ervaringen met jullie eigen team a.d.h.v. een leuke werkvorm.
Groepsdynamica: Inzetten op ‘verbinding in de klas’ via ervaringsgerichte methodieken.
Verbinding werkt – ook in jouw klas Wil je als leerkracht of leerlingbegeleider écht verschil maken in de relatie met je leerlingen? Merk je afstand, spanningen of weinig verbondenheid in je klas? Tijdens dit traject leer je 16 krachtige, ervaringsgerichte methodieken die je meteen kunt toepassen in jouw klaspraktijk. Je krijgt zicht op groepsdynamiek, relatieopbouw en hoe je methodieken afstemt op diverse klassen. We werken actief, verdiepend én op maat van jouw school. Mét heldere instructiefiches en bruikbare tools die meteen inzetbaar zijn. Voor leerkrachten en leerlingbegeleiders uit secundair en 3de graad lager onderwijs. Wil jij bouwen aan een warme klasgroep waarin verbinding groeit?
ASS secundair onderwijs: Hoe kan je als leerlingbegeleider pASSend ondersteunen?
Er staat een leerling met autisme aan je deur. Er is iets gebeurd en hij/zij komt moeilijk tot communicatie. Hoe kan je als leerlingbegeleider hiermee aan de slag? Hoe kom je te weten wat er onderliggend aan de hand is? Hoe kan je ook leerkrachten hierin ondersteunen?In deze vorming vertrekken we vanuit de AutismeCentraalMethodiek en leggen de nadruk op motivatie, communicatie en coaching (van leerkrachten en leerlingen).
We gaan aan de slag met praktische strategieën en tips om jullie coachingsvaardigheden te optimaliseren.Laat ons samenwerken om een inclusieve en autismevriendelijke leeromgeving te creëren waarin alle leerlingen met autisme kunnen gedijen.
ASS basis: Op weg naar inclusie met kinderen met ASS
Beeldvorming/vraagverduidelijking door school en leerondersteuner a.d.h.v. opgesteld document
Observatie op de klasvloer door kerngroep/leerondersteuner
Casus- of vraagbespreking aan de hand van ijsberg met zoco, leerkracht.. .
Acties binnen traject samen met leerondersteuner/leerkracht/zoco/ ... gaan bepalen a.h.v. ontwikkelde contextfiches kerngroep
Opvolggesprek ter evaluatie (PDCA)