Co-regulatie

HOE KAN JE CO-REGULEREN?

Co-regulering, essentieel voor de emotionele ontwikkeling van kinderen, is een samenwerkingsproces waarbij leerkrachten en ouders kinderen helpen hun emoties te begrijpen en te reguleren. Door actief te luisteren, empathie te tonen en duidelijke grenzen te stellen, kunnen we een veilige omgeving creëren waarin kinderen leren omgaan met stress en emoties. Het gaat om het bieden van ondersteuning en het model staan voor zelfregulerend gedrag, waardoor een vertrouwensband ontstaat.

Hieronder bevinden zich enkele tips over hoe je kan co-reguleren.

Zelf gereguleerd zijn
Als je zelf gedesreguleerd bent, kan je niet co-reguleren. Onze emotionele toestand beïnvloed het kind.
creëer een veilig en ondersteunde omgeving.
Zorg voor een veilige ruimte waarin het kind zich comfortabel voelt om emoties te uiten zonder angst voor afwijzing of veroordeling
Geef een open houding
Een kind voelt aan of je open staat op verbinding met het kind. Verlaag jezelf naar ooghoogte, vertraag je tempo, toon een open/uitnodigende ontspannen lichaamshouding.
Geef woorden aan je emoties
Erken de emoties van het kind, evenals het ondersteunen in het omgaan met intense/grote emoties.
Bied geruststelling
Laat het kind weten dat het oké is om emoties te hebben. Bevestig hun emoties zonder oordeel.
Bied fysieke troost
Soms kan een knuffel of een zachte aanraking (zachte schouderklop) kalmerend werken en het kind helpen zich veilig te voelen.
Ademhalingsoefeningen
Leer het kind kalmerende ademhalingstechnieken die hen kunnen helpen om te gaan met intense emoties, zoals de 5-vinger ademhaling
Klik Hier
Vorige slide
Volgende slide