Sensorische borden op de speelplaats

Op school Echo en De Klinker werd de voorbije maanden hard gewerkt aan een bijzonder project: sensorische borden voor op de speelplaats. Dit initiatief groeide uit tot een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen school, ouders én het leersteuncentrum. Graag nemen we jullie mee in ons verhaal en geven we enkele praktische tips om zelf aan de slag te gaan.

Startpunt: verzamelen van prikkelend materiaal

Een goed sensorisch bord begint bij het juiste materiaal. Samen met de school starten we een gerichte inzamelactie. We maakten een duidelijke lijst met voorbeeldfoto’s zodat ouders, collega’s en sympathisanten goed wisten waarnaar we op zoek waren. Belangrijk voor ons was dat de materialen de zintuigen op verschillende manieren prikkelden: denk aan oude cd’s (visuele prikkels), drukknoppen (tactiele en auditieve prikkels), draaielementen, voelstructuren enzovoort.

Terwijl de eerste materialen binnenkwamen, hielden we goed bij wat we al hadden én wat we nog misten. Na een tussentijdse inventaris lanceerden we een tweede, gerichte oproep. Zo stuurden we gericht bij, en vermeden we dat we materialen kregen die we uiteindelijk niet konden gebruiken.

Van idee tot uitvoering

Met een goedgevulde voorraadkast gingen we aan de slag met een voorontwerp. Dit werd besproken met de directie van beide scholen. Vervolgens vonden we een enthousiaste ouder die mee wilde bouwen aan het project. Samen gingen we aan de slag.

We kozen voor MDF-platen als ondergrond. Deze houtsoort is stevig, geschikt voor buiten en splintert niet. Om de platen duurzaam te maken, vernisten en verfden we ze eerst. We kozen bewust voor een neutrale achtergrond, zodat de aandacht ging naar de materialen die erop bevestigd werden.

Daarna begonnen we met het bevestigen:

  • Wat we konden vijzen, werd stevig vastgezet.

  • Wat niet gevijsd kon worden, werd gelijmd met sterke lijm.

  • En wat in de plaat moest zitten, werd zorgvuldig geboord.

Tot slot zorgde de stad voor de definitieve ophanging van de borden op de speelplaats.

Waarom sensorische borden op school?

Beide scholen tellen leerlingen met verschillende zorgnoden. Deze borden bieden hen een duidelijke meerwaarde:

  • Kinderen met een verstandelijke beperking vinden er structuur, afleiding en prikkels op hun niveau.

  • Kinderen met autisme kunnen zich focussen of net tot rust komen.

  • Kinderen die moeite hebben met wachten tijdens overgangsmomenten vinden hier een zinvolle invulling van hun tijd.

De sensorische borden vormen zo een mooie aanvulling op het recent geplaatste buiten-snoezelhuis, waar kinderen kunnen ontprikkelen of net geprikkeld worden, afhankelijk van hun behoefte op dat moment.

Onze tips

Met dit project hopen we andere scholen of ouders te inspireren om hun speelplaats of tuin inclusiever te maken. Sensorische borden zijn niet enkel functioneel voor kinderen met specifieke noden – ze trekken élk kind aan en maken van de speelplaats een rijkere, boeiendere plek.

Heb je vragen of wil je graag begeleiding bij het opstarten van een gelijkaardig project? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee!

Werk met foto’s en duidelijke omschrijvingen, zodat mensen weten wat bruikbaar is.

Niet alles is geschikt of veilig voor kinderen.

MDF is hiervoor ideaal. Dit kan tegen een stootje. 

Zo komt het sensorisch materiaal beter tot zijn recht. 

Wat kan je vijzen.

Wat moet je lijmen?

Is alles stevig en bestand tegen weersomstandigheden?